חדשות ועדכונים

כל החדשות ›

עשרים האלבומים הגדולים

במוסיקה העברית

חשבתי בהתחלה שלא אשתתף בזה (באחד הפרוייקטים במסגרת פורום מוסיקה עברית בנענע), אבל אחרי שקראתי כמה מרשימותיהם של החברים החלטתי שאין לי מה להפסיד, רק אל תשפטו אותי על הנימוקים שלי. הרשימה מסודרת לפי סדר כרונולוגי.

בצל ירוק (הד ארצי, במקור סוף שנות ה-50'
תחילת שנות ה-60')

הדיסק יצא במסגרת "מבראשית" ובו 22 שירים מהמיטב של "בצל ירוק" שמסמלת עבורי באמת בראשית ושורשים תרתיי משמע. כבר כתבתי בעבר (במסגרת הפורום) שצר לי שהאקורדיון פינה את מקומו על הבמה, כי הוא מסמל הרבה עבורי ומעלה לי כל פעם חיוך כשאני שומע רק את צליליו.

נחמה הנדל – השירים היפים (הד ארצי)

נחמה הנדל ז"ל, יוצאת "בצל ירוק" היא בין היוצרים שמהווים עבורי המשך ישיר לפולק האמריקאי שאני מאוד אוהב. הדיסק הזה הוא המיטב שלה, מאז "בצל ירוק", הדואטים שלה עם רן אלירן ושולי נתן, ועד הסוף ממש. עם כל הכבוד לשולי נתן, חווה אלברשטיין ועוד זמרות שתבדלנה לחיים ארוכים, כל אחת היא מיוחדת במינה אבל לא היתה ולא תהיה מישהי כמו נחמה הנדל שבכל זאת היתה היחידה שידעה לשיר כלכך יפה את שיריו של (חיים נחמן) ביאליק בהטעמות הנכונות, כשמקשיבים לאוסף הזה אי אפשר שלא לומר כמו שייקה אופיר ז"ל במערכון הידוע שלו - "יופי נחמה".

דני בן ישראל - חנטריש 3 ורבע (הוצאה מחודשת - מיו,
במקור 1970-1968)

מי שמכיר את הטעם המוסיקלי שלי יודע כמה שאני מוסיקת השוליים חשובה לי, ודב"י מייצג לדעתי ביצירה הזאת את השוליים העיקריים. זאת הזדמנות טובה להרים את הכובע בפני חברי "מיו" שכידוע הוציאו לאור גם את "אטמוספירה" ובקיצור עושים מלאכה ברוכה, בתקווה שהם ימשיכו להפתיע אותנו גם בהמשך הדרך.

שלמה גרוניך ומתי כספי - מאחורי הצלילים (הד ארצי,
במקור 1972)

זה כמו לשאול ילד את מי הוא אוהב את אמא או את אבא? אבל האמת ששניהם מהאבות. מה אפשר לומר על מתי כספי ושלמה גרוניך שלא אמרו עליהם עד היום? הם פשוט גדולים ! לאחרונה יצא תיעוד של "מאחורי הצלילים 2002" בו הם ארחו את נשותיהם, ויש בתיעוד הזה חן רב מעבר לעובדה שהם כמובן השתבחו עם השנים.

הדודאים - צריך לשמור על כושר (הד ארצי, 1973)

נדמה לי שאני הראשון אם לא היחיד שמזכיר את "הדודאים" שהוציאו לא מעט יצירות מקסימות, אבל היצירה הזו מוקדשת לשירים שעשו עליה בתרגומים נפלאים, כמו שיר הנושא בתרגומו של מאיר אריאל ז"ל בלחנים נאמנים למקור. מי שאוהב את הדיסק הזה, טוב שידע כי בסדרה בשם "מבראשית" יש דיסק בשם – "קשת בענן" שממשיכה את הקו הזה.

תמוז - סוף עונת התפוזים (אן.אם.סי, 1976)

להקה עם כל המעלות הטובות שלהקה טובה יכולה להתברך בה, כל אחד מהחברים בה הוא יוצר גדול, שירים טובים (כמה מהם של מאיר אריאל ז"ל), צליל אמריקאי משובח ומפיק מוסיקלי שלדעתי עד היום עם כל הכבוד לשאר המפיקים אין טוב ממנו, ובכל זאת חסרון אחד גדול (שאני לא יודע להצביע עליו) שימנע את המשך דרכה מעבר ליצירה האחת הזאת.

יענקלה רוטבליט - כך שחררתי את ירושלים (הד ארצי, 1978)

אלבומי זכרון זו לצערי הרב תופעה שכיחה אצל הרבה משפחות בארץ ואני חושב שליצירה הזו של רוטבליט יש איפשהו מקום עם האלבומים האלה. מה גם שרוטבליט יבדל לחיים ארוכים הדיסק הזה תמיד מזכיר לי את מאיר אריאל ז"ל, ואם יש עוד יוצר שאנחנו יכולים למצוא שפה ציורית בשיריו זה ללא ספק רוטבליט.

אילן וירצברג ושמעון גלבץ - בציר טוב (אן.אם.סי, 1982)

יונה וולך היתה המשוררת הראשונה שהתאהבתי בשירים שלה. לפני שהצלחתי לעשות משהו עם האהבה הזאת, בספרי השירה שהוצאתי לאור, שמחתי לגלות יוצרים אחרים שהספיקו להחזיר לה אהבה עוד בחייה.

בנזין - עשרים וארבע שעות (אן.אם.סי, 1982)

לא שאני אוהב את התקליט הזה עד היום, למרות שיש בו שירים לא מעטים שהוכיחו את עצמם כלהיטים עד היום. אתם יודעים טעמים משתנים עם השנים, אבל אני לעולם לא אשכח איך נלחמתי נגד אחי הגדול את המלחמה של מעריצי אלביס פרסלי נגד מעריצי קליף ריצרד, כשאני כאמור אוהב את התקליט הזה והוא אוהב את "רדיו חזק" של תיסלם. חוץ מזה התקליט הזה היה הראשון שקניתי מדמי כיס שקיבלתי, אני אפילו זוכר שמחירו היה עשרה שקלים.

אהוד בנאי והפליטים (אן.אם.סי, 1987)

באמת חשבתם שאני אוכל לעמוד בפיתוי ולא לצרף את יצירת המופת הזו לרשימה שלי? אהוד בנאי הוא יוצר שיש לי הכבוד לעקוב אחריו ממש מתחילת הדרך, והיצירה הזאת היא ללא ספק אחת המתנות המקסימות שקיבלנו מיוסי אלפנט ז"ל. בעבר דובר על זה שיצא דיסק תיעוד הופעה של הפליטים, אני עוד מחכה לזה.

רונן בן טל - תיקיות (בום צ'ה, 1989)

במקום לבחור ב-"פלונטר" של רמי פורטיס או בכל תקליט אחר שיצא בתקופה של המועדונים ובטח יהיה באחד הרשימות שלכם, מצאתי לנכון לבחור דווקא ביצירה הזאת שנעשתה בהשפעת אותן שנים. המילים חדשות, אך הלחנים הם של אותם להקות שרונן בן טל היה חבר בהן, לפני שהקים את "אור כשדים". היצירה הזאת נעלמה עם השנים ולדעתי הגיע הזמן להוציא אותה מחדש על גבי דיסק !

דני ליטני - תקופת החיץ (אן.אם.סי, 1992)

עד שדני ליטני הוציא את הדיסק הזה, הוא היה עבורי יוצר של תקליט אחד בשם "יחס חם", אבל בדיעבד התברר לי שהוא היה שותף ללא מעט דברים אחרים שהם נפלאים בפני עצמם (כמו "מכתבים למערכת", "הבזאר הגדול" ועוד) גם אם לא ביצירות משלו. לצערי הרב עד היום אני חושב שדני ליטני הוא כישרון מבוזבז, אבל הדיסק הזה הוא הכי משובח שלו, יש בו לא פחות משישה שירים של מאיר אריאל.

יוסי אלפנט - אוספ אלפנט (נענע דיסק, 1996)

יש לי בתקליטיה שלי אגף מיוחד לאותם יוצרים שהשאירו אחריהם יצירות לא גמורות (שהלכו בעודם ב-Prime of life כמו שניל יאנג שיבדל לחיים ,ארוכים קורא לזה) וביניהם ההקלטות האחרונות של ענבל פרלמוטר ז"ל והאוסף הזה של יוסי אלפנט ז"ל, שניתן לשמוע בו גם את הדברים האחרים שיצר מתחילת הדרך. כולל כמובן – "להקה רטורית". את אלפנט, היה לי הכבוד, לצערי הרב לראות רק פעם אחת בהופעה, ב-"אופרת מאמי", אבל את הפעם הזאת לא אשכח לעולם !

רוני סומק ואליוט שארפ - נקמתו של הילד המגמגם (צדיק, 1997)

יש לי הערכה רבה לשירי משוררים במיוחד אם מצליחים לשלב אותם במוסיקה מעניינת כמו לדוגמא בדיסק הזה. היצירה הזאת מזכירה לי את אלן גינזברג ז"ל, ומאחר ואני לא יכול לבחור באחד מיצירותיו אני בוחר בדיסק הזה שמה לא עשיתי בכדי להשיג אותו.

דודי לוי - פרוייקט חנוך לוין (אן.אם.סי, 2000)

לפני שאני סוגר את הרשימה הזאת ומחזיר את הכובע לראשי, חשוב לי גם להרים את הכובע גם בפני דודי לוי. לא מצאתי עניין במוסיקה של נוער שוליים", אבל שמחתי לגלות יוצר שהרים פרוייקט פשוט מקסים" ! תמיד אהבתי את הטקסטים / ההצגות של חנוך לוין, ואני אוהב אותם פי כמה שהם באים במוסיקה טובה כזאת. לצערי הרב הדיסק לא קיבל את תשומת הלב הראויה לו.

בלוז ראש פינה - אין מחיר לאהבה (נענע דיסק, 2001)

מי שאוהב בלוז טוב יכול למצוא ברוך השם בשנים האחרונות לא מעט אמני בלוז גם משלנו. אני לא יכול שלא להזכיר את רוני פיטרסון, אבל אני מקווה שהוא ואומנים אחרים יסלחו לי, לדעתי "בלוז ראש פינה" הם מיוחדים במינם, אני עוד זוכר להם לטובה את התקופה שהם שיתפו פעולה עם יוסי אלפנט ז"ל, ונקראו –"האחים המכוערים".

יוסי בנאי - לאט. (הליקון, 2001)

נכון שליוסי בנאי יש הרבה יצירות מקסימות – משירי בראסנס, ז'ק ברל, נתן אלתרמן ועוד ... יכולתי לפתור את עצמי בבחירה בקופסא שיצאה לאחרונה ובה המיטב שלו כולל כמה להיטים, אבל בחרתי דווקא בדיסק הזה כי נראה לי שהוא המשובח ביותר של יוסי בנאי. בעקבות הדיסק הזה צולם סרט על יוסי בנאי, וכן יצא לאור ספר מפרי עטו. שניהם מספרים את סיפור חייו ונקראים – "מכתבים ברוח" על שם אחד הלהיטים שבדיסק הזה.

פרוייקט הגומיה - רוחות של טמטום (קקטוס, 2001)

נכון שהם לא הראשונים שמבצעים את שיריו של בוב דילן בעברית, אבל מגיע להם כל הכבוד על כך שהם העיזו להוציא דיסק שלם.

מאיר אריאל - האוסף (מדיה דיירקט, 2001)

גדול היוצרים מכל הזמנים. כל דיסק שלו התקבל אצלי כמתנת אל, ואהבתי מאוד כל שיר. יש לי את כל האלבומים שלו כולל ההופעה האחרונה בבארבי, אבל מאחר שלא יכולתי לבחור באלבום מסויים אז בחרתי באוסף הזה שאני ממליץ עליו לכל מי שרוצה לקנות היום את כל יצירותיו של מאיר אריאל ז"ל ולקבל גם קצת מעבר להם כבונוס שנכון לעכשיו כל מי שקנה עד היום את כל אלבומיו הרגילים לא יכול להינות ממנו. תגידו לי זה לא אבסורד?

הדג נחש - לזוז (הד ארצי / לבנטיני, 2003)

מעניין שמעולם לא אהבתי מוסיקת היפ-הופ וראפ, אבל הלהקה הזאת איכשהו הצליחה לתפוס אותי עם המוסיקה שלה. המדבקה של הילד המשתין (מצילום עטיפת הדיסק הזה) דבוקה על דלת השירותים שבביתי.

הרשימה הזאת נוצרה ע"י אהוד בן-פורת (ב-13/4/2003), כפי שנכתב בכותרת הראשית כחלק מפרוייקט פורום. אם הרשימה היתה נוצרת כיום קרוב לודאי שהיו מופיעות בה יצירות אחרות, אך עוד אז הובאה התנצלות לכל היוצרים שלא נכללו בה. חלילה לא מתוך שיצירותיהם לא אהובות אלא מראש הרשימה לא כוונה לשמות הגדולים ועל יצירות שכבר הופיעו ברשימות של החברים אחרים שלקחו חלק בפרוייקט. נוסף לזאת עם השנים מן הסתם חלו כמה שינויים, כמו היצירה של רונן בן-טל שראתה אור כחלק מקופסאת "שקיות".